Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen – Van Gogh Museum

Vanaf 5 februari 2021 is in het Van Gogh Museum de tentoonstelling Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen te zien. In deze tentoonstelling zal een grote selectie kunstwerken die de afgelopen 10 jaar aan de museumcollectie werden toegevoegd te zien zijn.

Ongekend laat de volledige breedte van het verzamelgebied van het Van Gogh Museum zien: van schilderijen tot tekeningen, prenten, sculpturen en brieven die zijn verworven via schenkingen van particulieren tot aankopen via veilingen.

Van Gogh Museum beheert méér dan de grootste collectie werken van Van Gogh ter wereld: de ongekende kunstwerken in deze tentoonstelling zijn meestal juist van andere kunstenaars, van grote namen als Edgar Degas, Berthe Morisot, Edvard Munch en Henri de Toulouse-Lautrec, maar ook van minder bekende meesters als Henri Guérard.

Behalve de kunstwerken zelf spelen ook de verhalen rondom de verwerving een centrale rol. De conservatoren vertellen waarom een museum eigenlijk verzamelt en waarom deze taak zo belangrijk is voor een museum. En hoe wordt bepaald welke werken in aanmerking komen om toe te voegen aan de collectie?

In Ongekend draait het zowel om de kunst als om deze verhalen, die de bezoeker steeds nieuwe perspectieven op de aanwinst tonen. Een kunstwerk is niet statisch, en een museumcollectie leeft.

Kloosterboer is verantwoordelijk voor de bouw van de tentoonstelling.

Back
nl_NLNederlands