Groen & sociaal

Overmatig produceren en consumeren put de aarde uit. Dat leidt tot biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling. Onze missie bij Kloosterboer is om een groene rol te spelen en bij te dragen aan een duurzame samenleving. Zo zorgen we samen voor een leefbare planeet.

Hoe willen we dat samen bereiken?

Dat is best complex. Kloosterboer zet zich daarom al jaren in voor een duurzamer productieproces. Om het milieu minder te belasten, maken we zo veel mogelijk gebruik van duurzame materialen en verkleinen onze afvalberg door hergebruik. Ook vragen we onze leveranciers zo duurzaam mogelijk in te kopen en maken we zoveel mogelijk gebruik van lokale leveranciers. We zijn constant in beweging voor een goede balans tussen ecologische, sociale en economische belangen.

 

01

Samen

Begin dit jaar zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met de organisatie Werkom. Zij begeleiden o.a. werkzoekende die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De timmerwerkplaats van Wortels en co. is onderdeel van werkleerbedrijf Werkom. Werkzoekenden leren hier om te werken met de natuur én in het timmermansvak.


Kloosterboer heeft als gezamenlijk doel om de afvalberg te verkleinen door hergebruik van materialen. Onder professionele begeleiding van Wortels en co. maken zij producten van duurzaam gerecycled hout. Kloosterboer levert dit gerecyclede hout aan zoals restmateriaal en gedemonteerde tentoonstellingsonderdelen. De producten worden gemaakt in opdracht van bedrijven en particulieren die graag iets terug willen doen voor de maatschappij.

Daarnaast gaan de producten onder andere naar basisscholen ter educatie en vergroening. Zo kunnen kinderen op een leuke manier leren dat gezond voedsel niet in de supermarkt wordt gemaakt.

Ook bieden we diverse functiemogelijkheden binnen onze organisatie voor de werkzoekende van Werkom. We willen op deze manier werkzoekenden een kans te bieden om vanaf de basis een ambacht te leren en door te stromen naar een baan.

02

Energie

De daken van onze bedrijfspanden zijn in 2020 voorzien van maar liefst 580 zonnepanelen. Zo zijn we zelfvoorzienend voor het grootste deel van de elektriciteit die we verbruiken. 

03

Materialen

Om het milieu minder te belasten, maken we zo veel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Ook vragen we onze leveranciers zo duurzaam mogelijk in te kopen. Wat doen we nog meer?

– Efficiënt gebruikmaken van materialen

Onze CNC-machine is zo ingesteld dat er zo min mogelijk restmateriaal ontstaat. Het overgebleven materiaal gooien we niet weg. Grote stukken zagen we op maat om ze te gebruiken voor andere producten, kleine stukken worden gebruikt voor nieuw plaatmateriaal. Voordat we nieuw materiaal aanschaffen kijken we wat er nog ligt aan bruikbaar restmateriaal.

– Minder milieubelastende materialen kiezen

We vervangen belastende grondstoffen zo veel mogelijk door duurzame alternatieven. Zo gebruiken we uitsluitend CE-gekeurde en FSC-gecertificeerde (hout)materialen. Het standaard gebruikte plaatmateriaal is Ecoplex. Dat is een collectie van multiplex- en staafverlijmde meerlagenplaten op basis van populieren uit Europese ecologische cultuurbossen. Het plaatmateriaal is milieuvriendelijk, for­maldehyde-arm en licht van gewicht.

We gebruiken alleen watergedragen verf. Dat is veel minder schadelijk dan traditionele op terpentine geba­seerde verdunbare verf. Het is gezonder in het gebruik en veel beter voor het milieu.

04

Milieuvoetafdruk

Om onze milieuvoetafdruk te verkleinen proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale leveranciers. Ook voeren we  zo veel mogelijk bewerkingen uit in onze eigen werkplaats. Zo houden we de controle op de duurzaamheid van de materialen en verminderen de milieubelasting van het vervoer van inkoopdelen. Verder minimaliseren we onze CO2-uitstoot door thuis te werken en vergaderingen op afstand te houden, via online programma’s.

 

We scheiden onze afvalstromen zorgvuldig om ons aanbod van restafval omlaag te brengen. Om dat goed te kunnen doen hebben we voor verschillende materialen eigen bakken om ze te verzamelen en aan te bieden aan de afvalverwerker. Het zorgvuldig scheiden van afval geldt ook voor wanneer wij op locatie aan het werk zijn.

Ook kleine stapjes maken verschil

Lunch

Wij lunchen graag met elkaar in de kantine en zijn begin 2020 gestart met Vega Thursday, om elkaar te stimuleren minder vlees te eten. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een volledig vegetarische lunch met als basis biologische groenten, waarvan een deel uit onze eigen moestuin/kas komt. Deze groentekas komt trouwens uit de expositie ‘50 jaar koning Willem-Alexander’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam en hebben we hergebruikt. Ook verbouwen we verse biologische kruiden op ons balkon.

Automatisering

We gebruiken zo min mogelijk (print)papier. Daarom hebben we onze hele boekhouding/projectadministratie geautomatiseerd in 2019. Urenbriefjes worden  ingevuld via onze urenregistratie-app. Inkomende en uitgaande facturen gaan uitsluitend nog via email. Het papier dat nog wordt gebruikt heeft een FSC-keurmerk. Dat biedt de zekerheid dat de grondstof van het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Triodosbank

We hebben er in 2007 voor gekozen om te bankieren bij Triodos Bank, een van de meest duurzame banken ter wereld. Deze bank doet alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan duurzame energieprojecten, biologische landbouw, recycling bedrijven en projecten voor natuurbehoud.

 

Green Mission Statement
nl_NLNederlands