Het Universum van Amsterdam – Koninklijk Paleis Amsterdam

De komende maanden worden de mooiste Amsterdamse kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw tentoongesteld in het Koninklijk Paleis Amsterdam, – Het Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie –

De grootste kaarten ter wereld liggen in de vloer van de Burgerzaal, in het hart van het Koninklijk Paleis Amsterdam. De drie ronde mozaïeken hebben elk een diameter van 624 centimeter en laten het oostelijk en westelijk halfrond van de wereld en de sterrenhemel zien. Ze zijn een essentieel onderdeel van het concept van architect Jacob van Campen voor dit gebouw, het voormalige stadhuis van Amsterdam. Hij ontwierp het imposante stadhuis als universum in het klein. De spectaculaire vloerkaarten zijn een geliefd onderdeel van een bezoek aan het Paleis.

De vloerkaarten zijn de allergrootste kaarten ooit gemaakt. Niet toevallig, want Amsterdam was het belangrijkste centrum voor cartografie ter wereld. De beste en meest ambitieuze cartografen werkten in de directe omgeving van het stadhuis. Een onvoorstelbare hoeveelheid kaarten en atlassen zag hier het licht, die schatten aan kennis bevatten. Ze brachten de wereld binnen handbereik van de nieuwsgierige mens.

In deze tentoonstelling ontdekt de bezoeker het verhaal van de kaarten in de Burgerzaal en de mooiste Amsterdamse kaarten en atlassen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Ook is de tentoonstelling verrijkt met een zeer bijzondere bruikleen uit Berlijn. Het gaat om één van de allergrootste boeken ter wereld, de Atlas van de Grote Keurvorst van Brandenburg (rond 1665). De reuzenatlas weegt 125 kilo en geopend meet hij 170 bij 220 cm en is waarschijnlijk in Amsterdam gemaakt door Joan Blaeu.
De laatste keer dat deze gigant aan het publiek getoond werd was in 2008.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Allard Pierson│ De Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit museum- en kennisinstituut beheert één van de belangrijkste cartografische collecties van Europa.

Kloosterboer is verantwoordelijk voor de bouw van de tentoonstelling.

De tentoonstelling – Universum van Amsterdam. Schatten uit de Gouden Eeuw van de cartografie – is vanaf 29 juni t/m 22 september 2019 te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

 • opdrachtgever

  Koninklijk Paleis Amsterdam

 • ontwerp

  Opera Amsterdam

 • fotografie

  Sarah-Dona fotografie

 • Labels

  tijdelijke tentoonstelling

Back
nl_NLNederlands