Hij of Ik – Nationaal Militair Museum

Voor de bevrijding van Europa is 75 jaar geleden een bittere strijd gevoerd. De tentoonstelling ‘Hij of Ik’ in het Nationaal Militair Museum staat stil bij deze strijd. Door de ogen van twee militairen: een Canadees en een Duitser, beleef je deze strijd.

Via levensechte diorama’s beleef je het verhaal en de emotie van de twee militairen. Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. In Hij of ik wordt de harde strijd belicht die vooraf gingen aan de feestelijkheden van de bevrijding.

Er zijn vanuit het buitenland een aantal bijzondere voertuigen naar Het Nationaal Militair Museum overgebracht: het door de Canadezen gebruikte amfibievoertuig ‘Buffalo’, de Duitse Tiger II tank uit Engeland en een Mercedes G4 (Geländewagen) uit het persoonlijke wagenpark van Adolf Hitler.

Kloosterboer is verantwoordelijk geweest voor de bouw van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is vanaf 14 februari 2020 tot 26 september 2021 te bezoeken.

  • opdrachtgever

    Het Nationaal Militair Museum

  • ontwerp

    Jasper van Goor & Eric Goossens

  • fotografie

    Sarah-Dona fotografie

Back
nl_NLNederlands