Behuizing De Gouden Koets

Op donderdag 17 juni 2021 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de tentoonstelling De Gouden Koets officieel geopend in het Amsterdam Museum.

 

De koets is een week daarvoor in de nacht met een hijskraan over het museumgebouw heen getild en op de binnenplaats geplaatst. Hier werd de koets zorgvuldig de glazen beschermkast ingereden en vervolgens werd de vitrine direct gesloten met twee glasplaten. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien.

 

Het rijtuig wordt tot en met 27 februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar Amsterdam, de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk. De Gouden Koets wordt getoond in een glazen behuizing op de ruime meisjesbinnenplaats van het Amsterdam Museum. Het rijtuig is inzet van een actueel debat vanwege een van de zijpanelen, getiteld Hulde der Koloniën. Hierop overhandigen mensen uit de koloniën producten en andere geschenken aan een witte jonge vrouw die Nederland uitbeeldt. Steeds meer mensen vinden deze verbeelding van het kolonialisme niet op zijn plaats bij nationale vieringen.

 

Kloosterboer is verantwoordelijk geweest voor de bouw en ontwikkeling van deze geklimatiseerde glazen behuizing waar veiligheid een uiterst belangrijke rol speelt. Dit hebben wij o.a. gerealiseerd met gelaagde glasplaten van 6centimer dik met daarin folie die de koets beschermt tegen UV-straling. Ook is Kloosterboer verantwoordelijk geweest voor de interieurbouw van de tentoonstelling.

 

Wij danken het Amsterdam Museum voor het vertrouwen en deze bijzondere opdracht. Mede dankzij de inzet van onze onderaannemers hebben wij dit met elkaar kunnen realiseren. Het was bijzonder om te ervaren dat de Gouden Koets de verbindende factor is geweest waardoor iedereen de juiste energie kreeg om tot dit mooie eindresultaat te komen

  • opdrachtgever

    Amsterdam Museum

  • Architect behuizing Gouden Koets

    Roderik van der Weijden

  • lichtontwerp

    Joost De Beij

  • fotografie

    o.a. Jan-Kees Steenman

Back
nl_NLNederlands