Tentoonstelling De Gouden Koets

Op donderdag 17 juni 2021 heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de tentoonstelling De Gouden Koets officieel geopend in het Amsterdam Museum. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien.

 

De koets staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen de gerestaureerde koets van heel dichtbij bekijken. In de zes museumzalen rondom de binnenplaats, met zicht op de Gouden Koets, worden uiteenlopende verhalen uitgelicht in de tentoonstelling.

 

Kloosterboer is naast de bouw en ontwikkeling van de geklimatiseerde glazen behuizing ook verantwoordelijk geweest voor de interieurbouw van de tentoonstelling. Honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, Oranjesnuisterijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s en bewegende beelden geven een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets, en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Deze tentoonstelling belicht uiteenlopende perspectieven op dit controversiële rijdende erfgoed. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers bovendien uit hun opvattingen te delen. Ook kunnen zij met augmented reality een alternatieve Gouden Koets maken.

 

“De Gouden Koets is een meerstemmige tentoonstelling die is gemaakt door, en in samenwerking met, een interdisciplinair onderzoeksteam met verschillende specialismen. Diverse betrokkenen -curatoren, onderzoekers, restaurator en, hedendaagse makers en leden van de klankbordgroep – vertelden Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek over hun bijdrage aan de tentoonstelling”.

 

Wij danken het Amsterdam Museum voor het vertrouwen en deze bijzondere opdracht. Mede dankzij de inzet van onze onderaannemers hebben wij dit met elkaar kunnen realiseren. Het was bijzonder om te ervaren dat de Gouden Koets de verbindende factor is geweest waardoor iedereen de juiste energie kreeg om tot dit mooie eindresultaat te komen.

 • Opdrachtgever

  Amsterdam Museum

 • Vormgever

  Caspar Conijn

 • Lichtontwerp

  Joost De Beij

 • Fotografie

  Jan-Kees Steenman

Back
nl_NLNederlands